سفارش تبلیغ
صبا ویژن

لاریجانی: ایران در حال آمادهسازی پاسخ به اسرائیل است

لاریجانی

درکل من فکر می‌کنم این مسئله‌ای است که باید اجازه بدهیم مسئولان مربوطه نظامی در این زمینه تصمیم درستی بگیرند. من هم می‌دانم که درباره راهکارهای مختلف آن فکر می‌کنند. اما این چیزی نیست که الان بشود در رسانه‌ها خیلی به آن پرداخت؛ چون مسئله‌ای است که به امنیت ملی مربوط می‌شود و یک دقت نظرهایی می‌خواهد و رعایت یک مقدار پنهان‌کاری هم در آن ضروری است.

علی لاریجانی می‌گوید مسئولان مربوطه نظامی و کشوری در حال آماده‌سازی برای پاسخ به رژیم صهیونیستی هستند و اصل تنظیم محاسبات اسرائیل به قوت خود باقی است.

به گزارش جریان نو، علی لاریجانی مشاور رهبر انقلاب و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام چهارشنبه هفته گذشته (30 آبان 1403) در یک گفتگو با ارائه گزارشی از سفر اخیر خود به لبنان و سوریه پرداخته و نکات مهمی درباره آمادگی‌های حزب‌الله لبنان مطرح کرده است. در بخش دیگری از این گفتگو به مسائل بین‌الملل و بویژه مناسبات ایران و اروپا و آمریکا بویژه در حوزه هسته‌ای پرداخته شده و درباره روی کار آمدن ترامپ در ایالات متحده نیز تحلیلی صورت گرفته است. بخش دیگری از این گفتگو به مسائل داخلی، بررسی وضعیت دولت آقای پزشکیان، بازگشت خود آقای لاریجانی به سیاست،‌ موضوع رد صلاحیت در انتخابات ریاست‌جمهوری و مسائل دیگر داخلی اختصاص دارد و در قسمتی از مصاحبه نیز نکات کوتاهی درباره کتابی که اخیراً از ایشان با عنوان «عقل و سکون در حکمرانی» انتشار یافته، مطرح شده است. آنچه در ادامه می‌آید بخش اول مشروح این  گفتگوی حدوداً 100 دقیقه‌ای با علی لاریجانی است:

شما به تازگی سفر مهمی به سوریه و لبنان داشتید که بازتاب‌های زیادی داشت و تحلیل و تفسیرهای فراوانی روی آن صورت گرفت. خودتان نیز اشاره کردید که حامل پیامی برای آقایان بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه و نبیه‌بری، رئیس پارلمان لبنان بودید.

آیا دست کم درباره محتوای کلی این پیام (و نه جزئیات آن) الان می‌شود صحبت کرد و آیا نسبت به این پیام  اقداماتی صورت گرفته یا پاسخ‌هایی دریافت کرده‌ایم؟

علی لاریجانی: برای من هم توفیقی است که امروز دیداری با شما دارم. درباره پیام باید بگویم که این پیام از جانب مقام معظم رهبری و حاوی نکات مهمّی برای دو کشور سوریه و لبنان در این برهه بود؛ ایشان در این مقطع لازم دیدند که این پیام داده شود. منتهی ادب سیاسی ایجاب می‌کند که من الان درباره این پیام چیزی نگویم، زیرا پیام به افراد دیگری مربوط است و خودشان اگر مصلحت دیدند که بخش‌هایی از آن را بگویند، اختیارش با خودشان است. آنچه به ما مربوط است این است که باید امانت‌داری کنیم.

در کل، روح مطلب در هر دو پیام‌ امری است که به شرایط امروز مربوط است و بر این نکته تاکید شده که همان عواملی که در دوره‌های قبلی باعث توفیق و موفقیت شده، امروز هم باید به آن عوامل توجه شود.

امیدواریم این پیام کاملاً جای خود را باز کند؛ و با استقبالی که طرف‌های مقابل از آن نشان دادند، تصّور می‌کنم که این اتفاق خواهد افتاد؛

در این پیام ایده‌هایی برای حل مسائل و استقامت این راه مطرح شده است.

ظاهراً پیام مکتوب بوده و ما شنیدیم که در دیدارهایی که داشتید واکنش‌های مثبتی از طرف آقایان بشار اسد و نبیه ‌بری درباره این پیام دریافت کرده‌اید. همینطور بوده است؟

علی لاریجانی: بله؛ همینطور بود و هر دو برادرمان؛ آقایان بشار اسد و نبیه بری با احترام از این پیام استقبال کردند و برایشان مهم بود که ببینند در این شرایط، ایران در بالاترین سطح از این حرکت مقاومت حمایت می‌کند و همچنان با حساسیت مسائل منطقه را دنبال می‌کنند.

یکی از اتفاقاتی که در سوریه افتاد و شما واکنش کوتاهی هم به آن داشتید، بمباران خیابان المزه دمشق توسط صهیونیستها در هنگام دیدار و ملاقات شما در ساختمانی در آن خیابان بود. بعد گفته شد که رژیم صهیونیستی می‌خواسته با این اقدام خودش یا حرکتی در راستای ترور شما انجام دهد، یا به این وسیله پیامی به ایران یا حتی بشار اسد بدهد.  نظر و تحلیل خودتان از این اتفاق چیست؟

علی لاریجانی: علی القاعده می‌خواستند پیامی‌ بدهند یا اقدامی بکنند البته من از مقامات رسمی چیزی نشنیدم، اما همین تحلیل‌هایی که شما به آن اشاره کردید، وجود دارد. در لبنان هم این مسئله {از طریق حضور پهپادها} تکرار شد.

حالا فرض کنیم می‌خواهند پیامی هم بدهند، این پیام چیست؟! مثلاً می‌خواهند بگویند ما آنقدر قوت داریم که می‌توانیم در زمان ملاقات شما و در نزدیکی مکان دیدار شما، بمباران کنیم! اینکه از قبل هم معلوم بود که آنها امکان هوایی دارند که در سوریه از این کارها انجام دهند، دیگر لزومی به چنین کاری نبود. اما حالا شما کار خودتان را می‌کنید، ما هم کار خودمان را انجام می‌دهیم…

اتفاقاً این گونه اقدامات به ضرر آنهاست، زیرا ما هم به آنها می‌گوییم که در بدترین شرایطی که شما ایجاد می‌کنید، ما کار خودمان را انجام می‌دهیم؛ این چه حاصلی برای شما دارد؟! …

یکی ا بحث‌هایی که به ویژه درباره سوریه این روزها مطرح شده و گفته می‌شود که حتی کدهای امنیتی هم درباره آن وجود دارد، تلاش جدی اسرائیلی‌ها ـ البته از طریق امریکاـ برای فعال کردن دوباره گروه‌های تروریستی در جنوب سوریه علیه دولت آقای بشار اسد است تا از این طریق هم ضربه بزنند و هم محور مقاومت در سوریه و لبنان را به خود مشغول کنند و دست اسرائیل را برای ضربه زدن در لبنان بازتر و خیالشان را آسوده‌تر بگذارند.

آیا به نظر شما این موضوع درست است و آیا در سوریه درباره این موضوع هم با آقای بشار اسد گفت‌وگویی صورت گرفت؟

علی لاریجانی: احتمال دارد که چنین کاری بکنند، علتش این است که نیروهای حزب‌الله با مقاومتی که از خود نشان دادند عملاً نیروهای اسرائیلی را پس زدند؛ پس در لبنان توفیقی ندارند و بنابراین اقتضا می‌کند که در جای دیگری شیطنتی را به صورت فرار به جلو تعریف کنند. بنابراین این موضوع از دید مسئولان سوریه هم پنهان نیست درباره آن صحبت هم شد، اما می‌خواهم بگویم که این اقدامات تاثیر چندانی ندارد، چون گیر آنها در جای دیگری است و اگر جایی فتنه‌ای هم بکنند راه به جایی نخواهند برد ( کمااینکه در گذشته هم فتنه‌انگیزی کرده بودند). اصل ماجرا این است که آیا نتانیاهو درخصوص ادعا و تئوری ایجاد خاورمیانه جدید توانست کاری انجام بدهد یا نه؟! که جوابش را باید در میدان دید.

یکی از مباحثی که مطرح می‌شود درباره کشورهایی است که درخصوص فلسطین با اسرائیل اختلاف موضع دارند، ولی در سوریه ممکن است به یک همگراییِ منافع با اسرائیل برسند. به طور مثال گفته می‌شد ترکیه به دلیل اینکه با برخی گروه‌ها در سوریه ارتباطاتی دارد یا حتی عربستان سعودی، ممکن است با رژیم صهیونیستی همدست شوند یا با تحریک این گروهها کاری کنند و دست به اقدامی بزنند که درنهایت به نفع اسرائیل تمام شود.

آیا ایران در این زمینه و برای پیشگیری از چنین اتفاقی با ترکیه یا عربستان صحبتی کرده است؟ شما اطلاعی دارید؟

علی لاریجانی: من وجه مثبتش را می‌خواهم در شرایط فعلی در نظر بگیریم. چون به هرحال ترکیه و عربستان کشورهای اسلامی هستند و ممکن است در گذشته مرتکب چنین اشتباهاتی شده باشند، ولی امروز موضع آنها این است که به سوریه کمک کنند. حالا به هر دلیلی.

در موضوع ترکیه یک مقداری اختلافاتاتی دارند و من فکر می‌کنم با علامت‌هایی که آقای اردوغان دادند، تمایل دارند که این مسئله مقداری فروکش کند و به راه‌حل‌هایی برسند. این کار بسیار معقولی است و ما هم کمک می‌کنیم که اختلاف آنها با سوریه به نحو دیپلماتیک حل شود، زیرا این لشکرکشی ها به نفع هیچ یکی از کشورها نیست.

حرف شما هم درست است و باید در مسیر پیشگیری گام برداشت، الان فضا و شرایط اقتضا می‌کند که کشورهای اسلامی به هم نزدیکتر شوند؛ هرچند که ممکن است اختلافاتی هم داشته باشند.

ما هم از برخی تحرکاتی که به آن اشاره کردید، بی‌اطلاع نیستیم که گاه درست هم نیست، ولی به هر روی باید وجه مثبت آن را گرفت و کمک کرد تا کشورهای منطقه همگراتر شوند.